A magyar adóhivatal esete az osztrák banktitokkal

2015-12-21

Nem is a sztori az érdekes, hanem a megállapítható tény, miszerint az osztrák törvények, adóhatóságok, bankok teljesen más alapokon kezelik a banktitok intézményét mint ahogy azt Magyarországon megtapasztalhattuk.

Az osztrák adóhatóság a Banktörvényük 38. cikke alapján visszautasítja a magyar adóhatóság magánszemélyek adóellenőrzéseiben küldött nemzetközi megkereséseit, amely arra vonatkozna, hogy a magyar állampolgároknak milyen bankügyletei, számlaforgalma voltak odaát.

Ezen osztrák törvényhely alapján a banktitok akkor oldható fel, ha a kért információ büntető eljárás céljára szükséges, amely eljárást szándékosan elkövetett - adózással összefüggő jogszabálysértés (pl. adócsalás) miatt a nyomozó hatóság vagy a bíróság folytatja - a magyar adóhatóság adóellenőrzése pedig nem ilyen.

Tehát egy adóellenőrzés önmagában nem elégséges indoka a banktitok feloldásának - legalábbis Ausztriában.

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor