Az örökség adózási és illetékszabályai

Az adózási részt könnyen elintézhetjük. A magánszemély által örökség címén megszerzett vagyoni érték mentes az adó alól, így rendelkezik az Szja törvény. Ebben a körben tehát nincsen sem bevallási, sem adófizetési, sem egyéb adókötelezettség.


Az örökség utáni illetékfizetési kötelezettség már nem foglalható össze egy mondatban. A főbb szabályok:

Illetékmentességek:

■  Az örökhagyó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is), valamint túlélő házastársa által megszerzett örökrész illetékmentes.

■ Az örökhagyó mostoha- és nevelt gyermeke, mostoha- és nevelőszülője által megszerzett örökrész tiszta értéke 20 000 000 forintig illetékmentes.

■ Az előbbi körön kívűl: az egy örökösnek jutó ingóörökség 300 000 forint forgalmi értéket meg nem haladó része is illetékmentes.

Az illeték mértéke 

■ Ha nincs illetékmnetesség, akkor az öröklési illeték általános mértéke  az egy-egy örökösnek  juttatott örökség tiszta értéke után 18%.

■ Lakástulajdon öröklése esetén az öröklési illeték mértéke 9%.

Kiskorú örökösre vonatkozó szabályok

■ A kiskorú örökös az öröklési illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg. E fizetési határidő lejárta előtt a tartozás annyiszor 10%, de legfeljebb 70% kedvezménnyel fizethető meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítik azt.

Termőföld öröklésére vonatkozó szabályok

■ Termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén - ha az örökös nem esik az illetémentes körbe - az egyébként járó öröklési illeték felét, ha pedig az örökös az erre a célra létesített nyilvántartásban családi gazdálkodóként bejegyzett magánszemély, akkor egynegyedét kell megfizetni. Ez utóbbi kedvezményre való jogosultságról a vagyonszerzőnek a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia.

■ Azt az örököst, aki a hagyatékból ráeső termőföldet (tulajdoni hányadot) az erre a célra létesített nyilvántartásban családi gazdálkodóként bejegyzett magánszemély örököstársának ellenszolgáltatás fejében átengedi, az átengedett termőföld (tulajdoni hányad) után öröklési illeték nem terheli.


Vissza az előző oldalra