Cégek között a vevő adószámának feltüntetése a számlán - kötelező!

Néhány nagyobb áruházlánc nem készült fel erre a szabályra - és a céges vevők részére kiállított számlára 2020. július 1-et követően sem írt adószámot. Mi ilyenkor a helyzet?


2020. július  1-től adóalanyok - jellemzően cégek - között kötelező a vevő adószámának feltüntetése a számlán. 

Ha tankolásról számlát kérünk a benzinkúton, vagy - cégünk számára - bevásárolunk egy hipermarketben.

Ilyenkor alap,  hogy a vevői adószámot is fel kell tüntetni. Ha a vevő számlát kér - és ennek során bemond egy Kft. nevet - abból az eladónak látnia kell, hogy adóalanyról van szó - kötelező az adószámot is elkérni / megadni. Akkor is, ha valamilyen vásárló-kártyával fizet.

Néhány nagyobb áruházlánc nem készült fel e szabályok teljesítésére - és a céges vevők részére kiállított számlára nem írt adószámot. Mi ilyenkor a helyzet?

A helyzet az, hogy ezek az áruházláncok elzárkóznak attól, hogy javítsák a számlát. Ez kellene egyébként ahhoz is,. hogy teljesítsék online adatszolgáltatási kötelezettségüket. 

Ennek hiánáyban kétségessé teszik a vevő cégben az áfa levonás jogszerűségét, ha szigorúan nézzük, még a költségelszámolást is.

Az eladó köteles ezt a hibát orvoslni. Ha ettől elzárkózik - és ha a számla áfáját a vevő teljess joggal nem helyezi levonásba - akkor kátérítésként a vevő követelheti az eladótól a le nem vont áfa összegét. 

Erre ügyvédi felszólítás is küldhető az eladónak. 

***

Ilyen témák miatt kövesd az Online Jogtanácsadót a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra