Cégek között a vevő adószámának feltüntetése a számlán - kötelező!

2020-08-04

Néhány nagyobb áruházlánc nem készült fel erre a szabályra - és a céges vevők részére kiállított számlára 2020. július 1-et követően sem írt adószámot. Mi ilyenkor a helyzet?

2020. július  1-től adóalanyok - jellemzően cégek - között kötelező a vevő adószámának feltüntetése a számlán. 

Ha tankolásról számlát kérünk a benzinkúton, vagy - cégünk számára - bevásárolunk egy hipermarketben.

Ilyenkor alap,  hogy a vevői adószámot is fel kell tüntetni. Ha a vevő számlát kér - és ennek során bemond egy Kft. nevet - abból az eladónak látnia kell, hogy adóalanyról van szó - kötelező az adószámot is elkérni / megadni. Akkor is, ha valamilyen vásárló-kártyával fizet.

Néhány nagyobb áruházlánc nem készült fel e szabályok teljesítésére - és a céges vevők részére kiállított számlára nem írt adószámot. Mi ilyenkor a helyzet?

A helyzet az, hogy ezek az áruházláncok elzárkóznak attól, hogy javítsák a számlát. Ez kellene egyébként ahhoz is,. hogy teljesítsék online adatszolgáltatási kötelezettségüket. 

Ennek hiánáyban kétségessé teszik a vevő cégben az áfa levonás jogszerűségét, ha szigorúan nézzük, még a költségelszámolást is.

Az eladó köteles ezt a hibát orvoslni. Ha ettől elzárkózik - és ha a számla áfáját a vevő teljess joggal nem helyezi levonásba - akkor kátérítésként a vevő követelheti az eladótól a le nem vont áfa összegét. 

Erre ügyvédi felszólítás is küldhető az eladónak. 

***

Ilyen témák miatt kövesd az Online Jogtanácsadót a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor