Életkori feltétel az őstermelésben

2021-02-13

A mezőgazdasági őstermelő az a 16. életévét betöltött, a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban szereplő természetes személy, aki saját gazdaságában őstermelői tevékenységet folytat.

Ez a feltétel azonban csak a 2021. évtől alkalmazandó az őstermelőre, családi gazdaság tagjára. Az átmeneti szabályok szerint aki 2020. december 31-én őstermelő volt és még nem töltötte be a 16. életévet, az továbbra is őstermelőnek, családi gazdaság tagjának minősül. 

A 18. életévet be nem töltött személy kiskorúnak minősül, amely életkornak viszont a járulékfizetésben van jelentősége. Ha a kiskorú személy családi gazdaság tagjaként őstermelő, akkor nem minősül biztosítottnak. Önálló őstermelőként a 16. évet betöltött természetes személy biztosított lesz, kivéve ha egyéb jogcímen biztosított, például munkaviszonyban is áll.

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal.  Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

 

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2023. Dr. Szabó Tibor