Eljött az üzleti utazások kora

2020-09-01

Ha van céged itt is, ott is, minden korlát - karantén és teszt - nélkül jöhetsz haza, például Horvátországból is, de egyébként a világ bármely országából. És ugyanez igaz a külföldiek magyarországi belépésére is

A vonatkozó jogszabály a Kormány 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól, hatályos 2020. szeptember 1-től.

Kapcoslódó jogszabály a 33/2020. (VIII. 30.) BM rendelet a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás körébe tartozó államokról, amely szerint az üzleti célú utazás keretében bármely állam területéről érkező személy beléphet Magyarország területére.

A pontos szabály a következő: A külföldről érkező személy Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet, ha olyan belföldi vagy más államok egyikében bejegyzett gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy munkavállalója, amely egyben ezen államok közül legalább egyikében bejegyzett további gazdasági társasággal kapcsolt vállalkozási viszonyban áll.

Ilyen címen a korlátozás nélkül történő belépésre akkor kerülhet sor, ha az érintett  személy az üzleti célú utazás tényét valószínűsíti. Például az érintett cégek cégkivonatának, vagy munkaszerződések bemutatásával. 

A kapcsolt vállalkozásnak több esetköre van, a legegyszerűbb, ha van egy cégem Magyarországon is - és van egy kölföldön is. Például a magyar tulajdonú ingatlanok hasznosítása Horvátorsazágban sok esetben ott bejegyzett gazdasági trásaságon kerezstül történik. Tehát adott esetben nem nehéz megfelelni e feltételnek. 

A Csehország, Szlovákia, Lengyelország terüeltéről belépő ezen államok állampolgáraira és az onnan belépő magyar állampolgárokra a 419/2020. (IX. 1.) Korm. rendelet vonatkozik. 

Mindezeket összevetve azért megállapítható, hogy elég képlékenyre sikeredett az utazási korlátozások legújabb szabályozása. 

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor