Eljött az üzleti utazások kora

Ha van céged itt is, ott is, minden korlát - karantén és teszt - nélkül jöhetsz haza, például Horvátországból is, de egyébként a világ bármely országából. És ugyanez igaz a külföldiek magyarországi belépésére is


A vonatkozó jogszabály a Kormány 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól, hatályos 2020. szeptember 1-től.

Kapcoslódó jogszabály a 33/2020. (VIII. 30.) BM rendelet a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazás körébe tartozó államokról, amely szerint az üzleti célú utazás keretében bármely állam területéről érkező személy beléphet Magyarország területére.

A pontos szabály a következő: A külföldről érkező személy Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet, ha olyan belföldi vagy más államok egyikében bejegyzett gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy munkavállalója, amely egyben ezen államok közül legalább egyikében bejegyzett további gazdasági társasággal kapcsolt vállalkozási viszonyban áll.

Ilyen címen a korlátozás nélkül történő belépésre akkor kerülhet sor, ha az érintett  személy az üzleti célú utazás tényét valószínűsíti. Például az érintett cégek cégkivonatának, vagy munkaszerződések bemutatásával. 

A kapcsolt vállalkozásnak több esetköre van, a legegyszerűbb, ha van egy cégem Magyarországon is - és van egy kölföldön is. Például a magyar tulajdonú ingatlanok hasznosítása Horvátorsazágban sok esetben ott bejegyzett gazdasági trásaságon kerezstül történik. Tehát adott esetben nem nehéz megfelelni e feltételnek. 

A Csehország, Szlovákia, Lengyelország terüeltéről belépő ezen államok állampolgáraira és az onnan belépő magyar állampolgárokra a 419/2020. (IX. 1.) Korm. rendelet vonatkozik. 

Mindezeket összevetve azért megállapítható, hogy elég képlékenyre sikeredett az utazási korlátozások legújabb szabályozása. 

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra