Gyakorlati képzés - eszközbeszerzés - áfa levonási jog

2016-09-17

Jön a NAV évekkel a pályázat után ellenőrizni, és kitalálja, hogy a pályázaton részt vett vállalkozás nem vonhatja le az áfát, mert a beruházás oktatási célt szolgált, amely áfa mentes tevékenység. Felülbírála ezzel még a nemzetgazdasági miniszter által jóváhagyott pályázati kiírást is. 

Van a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, amely 2013-ban pályázatot írt ki a szakképzés tárgyi feltételeinek fejlesztésére irányuló beruházások támogatására. A pályázatot jóváhagyja a nemzetgazdasági miniszter. 

A pályázaton – szakiskolák, szakképző iskolák mellett – részt vehettek  gyakorlati képzést folytató nagyvállalatok; mikro-, kis-, és középvállalkozások; egyéni vállalkozók. Akik így a gyakorlati képzés céljára támogatással valósíthattak meg beruházásokat. Például egy éttermet működtető vállalkozás konyhai berendezéseket szerezhetett be.  Lényeges feltétel volt, hogy ezen eszközöket az általuk foglalkoztatott tanulók gyakorlati képzése céljára használják. 

A pályázati kiírás maga rendelkezett arról, hogy a vállalkozói kör az oktatási célú pályázati támogatásból beszerzett eszközök általános forgalmi adóját visszaigényelheti (levonhatja). Áfa nyilatkozatot kellett tenni, és amennyiben a pályázó áfa levonásra jogosultságát jelezte, a beszerzés nettó összege után kapta a támogatást. 

És van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely évekkel a pályázat után jön és ellenőriz, de úgy hogy kitalálja, hogy a pályázaton részt vett vállalkozás  nem vonhatja le az áfát, mert a beruházás oktatási célt szolgált, amely áfa mentes tevékenység, - áfát pedig csak adóköteles tevékenységeket szolgáló beszerzések után lehet levonni. Ezzel mellesleg utólagosan felülírja a pályázati kiírást, az azt jóváhagyó nemzetgazdasági miniszterrel egyetemben. A megoldás nyitja – amely miatt a gyakorlati képzést folytató vállalkozások az oktatási célú beruházásaik után az áfát visszaigényelhetik az, hogy az általuk végzett képzési tevékenység nem meríti ki az Áfa törvény szerinti gazdasági tevékenység fogalmát, mivel ellenértéket kizárólag az általuk végzett főtevékenységből realizálnak. A képzési tevékenység eredménye a főtevékenységük ellenértékében realizálódik. 

Ellenben az extrém adómegállapítással szemben a nyilvánvaló igazság kiderítése,  pontosabban egy jogi tévedés cáfolata   óriási erőforrásokat köt le az érintett vállalkozásnál – feleslegesen. Mert igazából nincs ügy, nem kellene, hogy az legyen, és nem kellene vele foglalkozni. De az extrém adómegállapítás  finanszírozási válsághelyzetet okoz, rossz hírbe hozza a vállalkozást a támogató szervezetek előtt a múltbeli és a jövőbeli pályázatait illetően, mozgósítani kell könyvelőt, adótanácsadót pályázatírót, ügyvédet. 

Az ügy teljesen feleslegesen terheli az igazságszolgáltatást is – de nincs mese,  csak a bíróság adhat jogorvoslatot, foglalkoztatni kell az üggyel őket is. 

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor