Hogyan kell adózni, ha eladom a lakásomat?

A bevétel és a jövedelem egyszerű adózási fogalmait kell először tisztázni – mert a gyakorlatban gyakran tévednek arra a tévútra, hogy a kapott vételárat egyben adóalapnak is tekintik.


Ez nem így van – nem a bevétel az adó alapja, hanem a jövedelem. 

A bevételnek a vételár minősül, a jövedelem pedig a bevételnek a kiadásokkal és elszámolható tételekkel csökkentett rész. 

Az ingatlan értékesítésből származó jövedelem adózása egy egyszerű sablonra működik, amely röviden a következőképpen vázolható fel. 

1. A szerzés évét követő ötödik évben a lakás adásvételből származó bármekkora jövedelem után nincs adófizetési kötelezettség – mondhatjuk adómentes. 

2. Öt éven belüli értékesítés esetén kell csak adóval – mégpedig személyi jövedelemadóval - számolni, a következők szerint: 

A lakás eladás vevő által fizetett vételárát a törvény az eladó bevételének tekinti.

Ebből a bevételből első lépésben a a következő tételeket lehet levonni:

-a lakás megszerzésére fordított összeg, és az ezzel összefüggő más kiadások, pl. a megfizetett illeték

-az értéknövelő beruházások költsége

-az átruházással kapcsolatos kiadásokat (pl. hirdetési díjak, közvetítői díj)

Tehát a bevételből levonva ezeket a tételeket, kapjuk meg az un. számított összeget:

A következő lépésben ezen számított összegből kapjuk meg a lakás eladás jövedelmét, azaz a fizetendő adó alapját, attól függően, hogy a szerzéstől számítva 1-5.éven belül mikor történik az eladás: 

Így tehát jövedelemnek, adóalapnak  minősül a számított összeg:

1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,

2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,

3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,

4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,

5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

Az így számított jövedelem után az adó mértéke 15%, amelyet az adásvétel évét követő év május 20-ig kell bevallani és megfizetni.

Ha e számítás eredményeként nem keletkezik jövedelem az eladónál – akkor bevallást erről az adásvételről nem kell benyújtani.

Jó sok évvel ezelőtt volt csak olyan szabály, hogy a lakás vételárát újabb lakás vásárlásra fordítva nem kellett adózni – ilyen azonban már nincs hatályban, ne keressük.

Az ingatlan adásvételből származó jövedelem adózásának részletes szabályait az Szja tv. 59-64. §-ai tartalmazzák. Az Szja törvény hatályos szövege megtalálható a Nemzeti Jogszabálytárban – www.njt.hu

A teljesség kedvéért megemlítem, hogy magánszemélyek közötti lakásértékesítés nem tárgya az általános forgalmi adónak – tehát áfával itt semmilyen formában nem kell számolni.


Vissza az előző oldalra