Készíthetnek-e rólam fénykép- vagy videófelvételt egy nyilvános rendezvényen?

Ez a kérdés nem a családi, baráti fényképezkedésre vonatkozik - hanem minden olyan kép- és hangfelvételre, amely ezen a - mondjuk így privát - körön kívűl van.


A kép és hangfelvétel készítés szabályait nem a GDPR, hanem a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tartalmazza.

Ezt mondja a Ptk:

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]

(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. 

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

Így a feltett kérdésre az a válasz, hogy a személyemet - akár egy csoport részeként - ábrázoló kép és hangfelvétel csak az előzetes hozzájárulásommal készíthető és használható fel - bármely célra. A hozzájárulásom megadását vita esetén a fgelhasználónak kell igazolnia. 

Csak az érintett jogaira is kiterjedő tájékoztatás után megszerzett hozzájárulás alapján használható fel az egyénről készült  kép és hangfelvétel újságban, interneten, kiadványban, szórólapon, a faliusságban is és a Facebookon is.

Praktikusan ha ilyen fényképes, videós akciózást tervezne a rendezvény szervezője – akkor az érintettektől, vagy mindenkitől előzetesen be kell szereznie a szükséges hozzájárulást.

Két kivétel van: 

1. A tömegfelvétel: ami egy totálkép, egy panoráma-felvétel  a rendezvényen résztvevő emberek tömegéről.  Ez hozzájárulás nélkül készíthető és felhasználható reklámban, beszámolóban, bárhol. Még a Facebookon is megosztható. Ennek lényege, hogy nem az egyént ábrázolja. A viták nyilván a határesetkeből adóhatnak. 

2. Nyilvános közéleti szereplés: ha felszólalok egy tüntetésen, vagy a falugyűlésen, akkor fényképezhető is vagyok, hozzájárulás nélkül.   

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra