Középiskolai tanuló létesíthet-e állandó munkaviszonyt?

A Munka törvénykönyve szerint munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte.  Tehát ettől a kortól köthető munkaszerződés. 


Van egy kivétel (a nyári foglalkoztatáson túl) : a gyámhatósághoz a foglalkoztatást megelőző legalább 15 nappal történő előzetes bejelentés alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható.

A 18.életévet be nem töltött személyre a fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályok irányadók. Az erre vonatkozó egyik előírás éppen az, hogy a munkaszerződés megkötéséhez a törvényes képviselője - szülője - hozzájárulása szükséges. Ez azt jelenti, hogy a munkaszerződést neki is alá kell írnia, így adja meg a hozzájárulását.

Az új Tbj. tv. (2019. évi CXXII. törvény) 27.§/3/ b) pontja alapján a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló tanuló esetében.

A fiatal munkavállalóra vonatkozó legfontosabb szabályok a Munka törvénykönyvében:

114. § (1) A fiatal munkavállaló számára éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el.

(2) A fiatal munkavállaló napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet és a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani.

(3) A fiatal munkavállaló számára

a) legfeljebb egy heti munkaidőkeretet lehet elrendelni,

b) négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet,

c) legalább tizenkét óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani.

(4)  A fiatal munkavállaló esetében a heti pihenőnap és a heti pihenőidő egyenlőtlenül nem osztható be.

 

119. § (1) A fiatal munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a tizennyolcadik életévét betölti.


Vissza az előző oldalra