Melyik a jobb vállalkozási forma: a kft. vagy az egyéni vállalkozás?

Vállalkozni így is, úgy is lehet, egyéni vállalkozóként is és kft. cégformában is. És a döntő különbség közöttük talán nem is az adózási feltételekben van. A kft. cégforma mellett inkább jogi, felelősségi, családi és üzleti szempontok szólnak. 


●  Az egyéni vállalkozó a teljes magánvagyonával felel a hitelezői, szállítói felé. Kft-nél a tag alapesetben nem felel a cég tartozásaiért. Ezt a szempontot akkor is érdemes figyelembe, ha ez a felelősségi szabály adott esetben csak elvi-jogi és nem valóságos különbségnek tűnik.  Ha konkrét fenyegetést nem is mindig tudunk hozzárendelni indokként, de a vállalkozásban mindig alapelv kell, hogy legyen: a privát vagyont kezeljük külön a vállalkozói vagyontól. Ahogy növekszik egy egyéni vállalkozás bevételben, foglalkoztatotti létszámban, eszközökben, kötelezettségekben – úgy válik egyre égetőbbé ezen elvi-jogi problémának a végleges gyakorlati megoldása – a gazdálkodó tevékenységnek kft-ben való továbbfolytatásával. A működés során is az üzleti életben a bevett cégforma a kft. 

● Az egyéni vállalkozó életében a vagyon átadása a  gyermekeknek csak a vagyontárgyaknak a vállalkozásból való kivonásával lehetséges, amelynek közterhei – áfa, szja, illeték -  miatt az ilyen ügyletet gyakorlatilag nem lehet, vagy nem érdemes végrehajtani.  Máshogy nem szerezhet a gyermek tulajdont az egyéni vállalkozásban.   Az egyéni vállalkozó halála esetére van ugyan az a szabály, hogy az egyéni vállalkozó özvegye, özvegy hiányában vagy annak egyetértésével örököse az egyéni vállalkozói tevékenységet folytathatja (Evtv. 17.§) – de nem biztos, hogy az örökös egyéni vállalkozó szeretne, vagy tudna lenni.  Kft.  esetében a cégtulajdon egészben vagy részben való átadása a gyermekeknek,  azaz bevonásuk a cégbe egy eleve illetékmentes üzletrész-ajándékozással egyszerűen kivitelezhető, még a cégtulajdonos életében.  Halála esetén az üzletrész lesz a hagyaték tárgya – nem pedig a vállalkozás vagyona, eszközei, kötelezettségei. 

● A házastársi vagyonközösségnek adott esetben – ha ez fennáll -  ugyanúgy része az egyéni vállalkozói vagyon is, és a kft. üzletrész is. Az egyéni vállalkozói vagyont azonban elég körülményes megosztani - ha éppen a házasság felbontására kerülne sor - mert a vagyon megosztása annak vállalkozásból történő kivonást is jelent, annak áfa, illeték és egyéb közterhével. Ellenben a Kft. üzletrész megosztása – ha meg kell osztani a házasfelek között – nem érinti a vállalkozás vagyonát, működését, hiszen az ügylet megmarad két magánszemély privát ügyletének. 

● A vállalkozás eladását is elég nehéz kivitelezni egyéni vállalkozói formában. Ha lenne is vevő vállalkozásra, az értékesítés első akadályát az egyéni vállalkozói forma képezné. A cégértékelés nehézségeiről nem is beszélve. Mindezek a problémák nem állnak fenn kft. esetében, egy egyszerű üzletrész adásvétellel értékesíthető a cég. A beszámolók alapján a cég értékelése is könnyebben megkezdhető. 

● Kft-ként már választhatja a kisvállalati adó szerinti adózást is, míg egyéni vállalkozóként ezt nem teheti. 

 

dr. Szabó Tibor ügyvéd


Vissza az előző oldalra