Mit jelent a saját gazdaság feltétel őstermelésben?

2021-02-17

A mezőgazdasági őstermelő az a 16. életévét betöltött, a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban szereplő természetes személy, aki saját gazdaságában őstermelői tevékenységet folytat. Ebben a fogalomban mit jelent a saját gazdaság?

Saját gazdaság alatt értendő a természetes személy használatában álló mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld, valamint mezőgazdasági termelőeszközök azon köre, amelyre nézve az érintett személyt megilleti a termelés szervezésének, valamint – a vetőmag-bértermelés, a bérnevelés, a bérhizlalás és a kihelyezett állat tartása kivételével – a termelés eredménye felhasználásának a jogosultsága. (2.§ h). 

A „termelés eredménye felhasználásának jogosultságában” benne van az, hogy az őstermelő természetesen végezhet értékesítési, azaz kereskedelmi tevékenységet, azzal a korláttal, hogy csak a saját termelésű termékével, illetve az abból feldolgozott termékkel kereskedhet. 

Az őstermelő a saját gazdaságában végezhet a vetőmag-bértermelést,  bérnevelést,  bérhizlalást és a kihelyezett állat tartását is – azzal, hogy ezen tevékenységek esetében nem ő rendelkezik a termelés eredményével. hanem a megrendelő. 

A saját gazdaság fogalma az őstermelői tevékenység fogalmában is megjelenik: csak a saját gazdaságban előállított termékfeldolgozás minősül őstermelői tevékenységnek.

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal.  Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2023. Dr. Szabó Tibor