Mit kell tudni a tartási szerződésről?

Szokásos formája a tartási szerződésnek, amikor a tartás ellenértékeként az eltartott átadja az ingatlana tulajdonát az eltartónak.


Tartási szerződés alapján a tartásra kötelezett a tartásra jogosult körülményeinek és szükségleteinek megfelelő ellátására, illetve gondozására, a tartásra jogosult ellenérték teljesítésére köteles.

A tartási szerződést írásba kell foglalni, ha ingatlan átruházása az ellenérték, akkor ügyvédi ellenjegyzése is szükséges.

A tartásra kötelezett kötelezettsége

A tartásra kötelezett kötelezettsége kiterjed a tartásra jogosult lakhatásának biztosítására, élelemmel és ruházattal való ellátásárára, gondozására, betegsége esetén ápolására és gyógyíttatására, halála esetén illő eltemettetésére.

Tartás ellenében ingatlan tulajdonjogának átruházása

Szokásos formája a tartási szerződésnek, amikor a tartás ellenértékeként az eltartott átadja az ingatlana tulajdonát az eltartónak. A tartási szerződés alaőpján az eltartó tulajdona az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzésre is kerül. Az ügylet után a tulajdonszerzőt 4%-os illetékfizetési kötelezettség terheli. Az átruházót az ingatlan-értékesítés szabályai szerint szja kötelezettség terhgeli, ha az ingatlant 5 éven belül szerezte.

Az eltartott részére nyújtott szolgáltatások - azok értéke - az eltartottnál adómentesek. 

Ha a tartási kötelezettség ellenében a tartásra kötelezettre ingatlan tulajdonjogát ruházzák át, és a tartásra jogosult felhívására a tartásra kötelezett az őt terhelő kötelezettség biztosítására megfelelő biztosítékot nem ad, a tartásra jogosult kérelmére az ingatlan-nyilvántartásba az átruházott ingatlan terheként tartási jogot kell bejegyezni.

A tartásra kötelezett szerződésszegése esetén a tartásra jogosult a tartásra kötelezett által adott biztosítékból vagy tartási jog bejegyzése esetén az ingatlanból kielégítést kereshet.

A tartási szerződés módosítása és megszüntetése

Erről a felek maguk nem rendelkezhetnek, ez bírósági hatáskör.

A bíróság a tartási szerződést bármelyik fél kérelmére - mindkét fél érdekeinek figyelembevételével - módosíthatja, ha a szerződés változatlan tartalommal történő fenntartása - különösen a felek megromlott viszonyára tekintettel - indokolatlan.

Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó módosítását életjáradéki szerződéssé. A szerződés módosítása esetén a bíróság az ítéletben meghatározza a tartásra kötelezettet terhelő szolgáltatást.

Ha a szerződés célja a szerződés módosításával nem valósítható meg, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés megszüntetését.

A bíróság a felek kérelméhez nincs kötve, de nem alkalmazhat olyan jogkövetkezményt, amely ellen mindkét fél tiltakozik.


Vissza az előző oldalra