Munkaügyek a cégben: adhatunk-e fegyelmit a dolgozónak?

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató a munkaszerződésben szabályozhatja, hogy milyen hátrányos jogkövetkezményeket alkalmaz a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséért.


Régről ismert munkajogi intézmény a „fegyelmi”. A kisebb munkavállalói vétségekért nem szükséges a legsúlyosabb szankció, a felmondás alkalmazása, ellenben indokolt lehet valami enyhébb büntetés, mihez tartás végett, és ennek dokumentálása a későbbiekben egy újabb vétség esetén  a munkáltató javára megalapozhat súlyosabb intézkedéseket is. 

A Munka Törvénykönyve szerint a munkaszerződésben a munkáltató szabályozhatja, hogy milyen hátrányos jogkövetkezményeket alkalmaz a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséért.  Ez alapján a munkáltatónál kialakítható egy szankciós rendszer az enyhébb írásbeli figyelmeztetéstől, fegyelmitől, jutalom megvonástól a munkabérből való levonásig. Így a kisebb vétkek miatt nem csak a felmondás eszköze áll a munkáltató rendelkezésére. Munkaszerződésbeni szabályozás hiányában – ha kollektív szerződés sincs – a munkáltató nem élhetne ilyen hátrányos következményekkel. 

Tehát jelenleg is adható „fegyelmi’ a dolgozónak – csak a munkaszerződések módosításával meg kell teremteni ennek munkajogi feltételeit.


Vissza az előző oldalra