Munkaügyek a cégben: adhatunk-e fegyelmit a dolgozónak?

2020-09-01

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató a munkaszerződésben szabályozhatja, hogy milyen hátrányos jogkövetkezményeket alkalmaz a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséért.

Régről ismert munkajogi intézmény a „fegyelmi”. A kisebb munkavállalói vétségekért nem szükséges a legsúlyosabb szankció, a felmondás alkalmazása, ellenben indokolt lehet valami enyhébb büntetés, mihez tartás végett, és ennek dokumentálása a későbbiekben egy újabb vétség esetén  a munkáltató javára megalapozhat súlyosabb intézkedéseket is. 

A Munka Törvénykönyve szerint a munkaszerződésben a munkáltató szabályozhatja, hogy milyen hátrányos jogkövetkezményeket alkalmaz a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséért.  Ez alapján a munkáltatónál kialakítható egy szankciós rendszer az enyhébb írásbeli figyelmeztetéstől, fegyelmitől, jutalom megvonástól a munkabérből való levonásig. Így a kisebb vétkek miatt nem csak a felmondás eszköze áll a munkáltató rendelkezésére. Munkaszerződésbeni szabályozás hiányában – ha kollektív szerződés sincs – a munkáltató nem élhetne ilyen hátrányos következményekkel. 

Tehát jelenleg is adható „fegyelmi’ a dolgozónak – csak a munkaszerződések módosításával meg kell teremteni ennek munkajogi feltételeit.

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor