ÖCSG – Őstermelők családi gazdaságának aktuális teendői az új törvény alapján

2021. június 30-ig az Agrárkamarának be kell nyújtaniuk a családi gazdaság alapításáról szóló szerződést.


Szögezzünk le néhány alaptételt.

Először is rögzítsük, hogy az őstermelői igazolvány megszűnt 2020 december 31-ével.

Akik 2020. december 31-én családi gazdaság tagjai voltak, a törvény erejénél fogva őstermelőnek minősülnek, és együttesen családi gazdaságként működnek (19.§/2/).

Még csak nem is kell kérni nyilvántartásba vételüket. Ez a második alaptétel.

De teendőjük azért van a családi gazdaságoknak: 2021. június 30-ig az Agrárkamarának be kell nyújtani a családi gazdaság alapításáról szóló szerződést (19.§/5/), és hát ennek vannak tartalmi elemei, lásd 7.§.

Talán erre a mozzanatra gondolhatnak a Falugazdászok, amikor azt mondják hogy szét kell írni a földeket stb.  A földek és tevékenységek szétírását nem ismeri a törvény, és nyilvánvalóan nem az volt az új törvény célja, hogy szétbomlassza a meglevő családi gazdaságokat.

A családi gazdaság alapító okiratára  a törvény nem ír elő semmilyen vagyonmozgást, használati változást, a meglevő állapot rögzíthető az alapító szerződésben.

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal.  Egyszerre könyv és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra