Online szélhámosságok tárháza 1.

Amikor pár nappal ezelőtt egy e-mailben arról kaptam értesítést, hogy részemre az Európai Unió (!) és a Nemzetközi Valutalap (!) 1 millió USA dollár pénzügyi támogatást / segélyt (?) ítélt meg, felvehetem egy ATM-kártyáról (!) – elhatároztam, hogy tanulságul és elrettentésül gyűjteni fogom a csaló e-maileket és online szélhámosságokat.


Mert tévedés ne essék – ez egy csaló e-mail volt, amely valahogy átjutott szerverünk biztonsági szűrőjén. (Pedig, pedig…) 

Sajnos idő előtt töröltem is, de igazán  szórakoztató volt olvasni, hogy becses személyemmel ilyen magas fórumok, mint a Valutalap és az Európai Bizottság foglalkoztak és részesítettek ilyen szépösszegű juttatásban. 

Gondolom, az Európai Unió Tanácsa is megszavazta, megelőzve még a 750 milliárdos járványügyi alap tárgyalását is. És miután – íme - a hivatalos értesítés is megjött, a kor követelményeinek megfelelően elektronikus küldeményként, örömmel nyugtázhattam, hogy egyetlen kormányfő / államfő sem vétózta meg személyes privát célú pénzügyi juttatásomat. Arról sajnálatos módon nem tartalmazott információt az e-mail, de az ilyen ügyek szokásos ügyrendje szerint ezen ügylet – gondolom - nem jöhetett volna létre az Amerikai Egyesült Államok elnökének jóváhagyó támogatása nélkül.  

Tömegével szórják szét a nagyvilágba ezeket a szélhámos e-maileket, nevetségesek, primitívek, nem is tudom, hogy mi hasznot remél tőlük a küldőjük. Remélhetőleg senki nem válaszol rájuk, és azonnal kukázza őket – ha már egyszer átjutottak azon a bizonyos biztonsági szűrőn.  

De vigyázat! Könnyű a helyzet a primtív, nevetséges, ránézésre hülyeség e-mailekkel. Azonban vannak komolyabbak is, akár személyre szabott információkkal operáló, hitelesnek tűnők is – azokat is fel kell ismerni. 

Tudatosítsuk hát magunkban, hogy egy e-mail is lehet csaló. Elektronikusan is érkezhet hozzánk a csalási szándék. És interneten is. Ennek tudatosítása az első lépés ahhoz, hogy soha ne váljunk ilyen csalások áldozatává.

***

Ajánlom a következő megoldást: 

KKV INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI KÉZIKÖNYV ÉS INTÉZKEDÉS CSOMAG

 


Vissza az előző oldalra