Tudnivalók a cégautó adóról

2020-09-04

A személygépkocsi egy kultikus tárgy a vállalkozásban. Igazából magáncélra használjuk, de a vállalkozásból finanszírozzuk. Erre az alaphelyzetre válaszolt az adóztató állam a cégautó adóval, mondván, olyan autót veszel, amelyik neked tetszik, úgy használod, ahogy akarod,  csak fizess utána adót. Végülis, ez egy elfogadható kompromisszum.

A cégautó adót (1991. évi LXXXII. törvény 17/A.§) alapesetben  a nem magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után kell fizetni. Ez vonatkozik a céges tulajdonú személygépkocsikra.  Akkor is cégautót kell fizetni, ha személygépkocsi ugyan nem a cég tulajdona, de utána a cég költségtérítést fizet a magánszemély tulajdonosának, és azt költségei között elszámolja.  Ez utóbbi alól mégis kivétel a kiküldetési rendelvényen alapuló költségtérítés, és a munkába járás költségtérítése. 

A cég számára megfontolandó a cégautó adó felvállalása, ez egyben korlátlan magáncélú használatot is lehetővé tesz, annak céges költségelszámolása mellett.

Az adó havi mértéke személygépkocsinként, a személygépkocsi kW-ban kifejezett teljesítményátől, és környezetvédelmi osztály-jelzésétől függ, ez alapján a legalacsonny összege havi 7 ezer, a legmagasabb összege havi 4 ezer forint  lehet.

Ugyanakkor mentes a cégaautó alól - egyebek mellett - az elektromos és a plug-in hibrid - azaz a zöld rendszámos - személygépkocsi. Ezért is érdemes ilyent venni, ha már...

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

 

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor