Tudnivalók a cégautó adóról

A személygépkocsi egy kultikus tárgy a vállalkozásban. Igazából magáncélra használjuk, de a vállalkozásból finanszírozzuk. Erre az alaphelyzetre válaszolt az adóztató állam a cégautó adóval, mondván, olyan autót veszel, amelyik neked tetszik, úgy használod, ahogy akarod,  csak fizess utána adót. Végülis, ez egy elfogadható kompromisszum.


A cégautó adót (1991. évi LXXXII. törvény 17/A.§) alapesetben  a nem magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után kell fizetni. Ez vonatkozik a céges tulajdonú személygépkocsikra.  Akkor is cégautót kell fizetni, ha személygépkocsi ugyan nem a cég tulajdona, de utána a cég költségtérítést fizet a magánszemély tulajdonosának, és azt költségei között elszámolja.  Ez utóbbi alól mégis kivétel a kiküldetési rendelvényen alapuló költségtérítés, és a munkába járás költségtérítése. 

A cég számára megfontolandó a cégautó adó felvállalása, ez egyben korlátlan magáncélú használatot is lehetővé tesz, annak céges költségelszámolása mellett.

Az adó havi mértéke személygépkocsinként, a személygépkocsi kW-ban kifejezett teljesítményátől, és környezetvédelmi osztály-jelzésétől függ, ez alapján a legalacsonny összege havi 7 ezer, a legmagasabb összege havi 4 ezer forint  lehet.

Ugyanakkor mentes a cégaautó alól - egyebek mellett - az elektromos és a plug-in hibrid - azaz a zöld rendszámos - személygépkocsi. Ezért is érdemes ilyent venni, ha már...

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

 


Vissza az előző oldalra