Üzleti utazás 2. Nincs karantén, ha üzleti, gazdasági célból jössz  mész a határon

Igazolt üzleti és gazdasági célból a magyar és külföldi állampolgárok korlátozás – karantén nélkül – léphetnek be Magyarországra. Már csak az a kérdés, hogy ebbe mi tartozik bele. 
 


Múlt héten írtam, hogy eljött az üzleti utazások kora a kapcsolt vállalkozások számára. Gyorsan változik a világ, meg a rendeletek is, tegnap újabb belépési jogcímmel egészült ki a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet. A módosító jogszabály a 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendelet, amely 2020. szeptember 5-én lépett hatályba.

Ez szerint, ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Ha azonban az  indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, akkor az általános szabályok szerint kell eljárni, azaz karantén lesz és egyebek.

Nagyjából ugyanezek a szabályok érvényesek külföldi állampolgárokra: ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.  Ha a belépés indoka igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, akkor a külföldi állampolgár nem léphet be, vagy csak külön kérelem szerinti rendőri felmentés esetén.

Van itt azért bizonytalanság elég, legfőképpen, hogy mit jelent az üzleti, gazdasági célú tevékenység?

Egyértelműem ide tartozik cégek, vállalkozások és képviselőik közötti üzleti tárgyalás – amelyet a partner írásbeli meghívójával lehet igazolni.  (Angol és magyar nyelven).

Gazdasági tevékenység körébe tartozik véleményem szerint az ingatlannal kapcsolatos tevékenység: a magyar állampolgárnak külföldön levő ingatlana, vagy külföldi állampolgárnak Magyarországon levő ingatlana vonatkozásában. Bár ezen el már el lehet vitatkozni – csak akkor nem ha a magánszemélynek az ingatlan hasznosításból bevétele származik. Az ingatlannal kapcsolatos építési,  felújítási beruházási munkák esetében ha a partner küld egy meghívót üzleti tárgyalásra – például szerződéskötés, átadás-átvétel, vagy helyszíni egyeztetés szükséges – ez már véleményem szerint beletartozik az üzleti célú utazás fogalmába.

Kétségesnek érzem, hogy a munkavállalókénti munkavégzés, munkavállalás beletartozik-e a gazdasági tevékenység fogalmába. Ha az áfa törvény fogalom-meghatározásából indulok ki, akkor nem.

A használt-autó behozatal – ha üzletszerűen történik, akkor gazdasági tevékenység, tehát szabad a pálya (a határ) – csak igazolni kell, leginkább szerződésekkel – javasolható a magyar nyelvű fordítás is.

Egyértelműen nem tartozik sem az üzleti, sem a gazdasági célú tevékenység körébe a magánszemélyek turisztikai célú belépése. Azonban a nemzetközi sportesemény, valamint a kulturális rendezvény nézője a jegy valamint 3 napon belüli, angol, vagy magyar nyelven kiállított  negatív teszteredmény  bemutatásával beléphet.

Ezeket az állításokat és kétségeket magamban fogalmaztam meg – nyilván nagyban segíti a tisztánlátást, ha az érintett kilépés, belépés előtt az illetékes szervnél tájékozódik az üzleti, gazdasági célú tevékenység igazolhatóságának hatósági gyakorlatáról.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra