Vagyongyarapodás-ellenőrzések szabályai 2020

Sok-sok évvel ezelőtt az adóhatóságnak volt egy félelmetes fegyvere, forgatta is nagy bőszen - de mára már lenyugodtak a kedélyek. 


2006-2007. körül és még pár évig  a magánszemélyek vagyongyarapodás ellenőrzése volt az adóhatóság ellenőrzési slágere.

Miből volt a tagi kölcsön a cégben?

Miből viselted a vállalkozás veszteségét?

Miből fizetted be a készpénzt a bankszámlára?

Miből vetted az autóidat, ingatlanodat?

Szóval - a szoksásos adóellenőrzési procedúrház képest is igen kellemetlen eljárás volt. Meglehet, a revizorok sem rajongtak érte. 

Egy ilyen eljárásnak megvoltak a törvényben írt szabályai - de megindításának nem voltak különösebb feltételei. Jellemzően a cég adóellenőrzése szolgáltatta a terhelő adatokat a magánszemély cégtulajdonosra - például a tagi kölcsön vonatkozásában, de névtelen bejelentésekre is megindult a gépezet. Vagy egy kör-email a bankokhoz - és viszontválaszban jött minden adat a privát bankszámláról.

Egészen 2016 január 1-ig állt fenn az ielyen eljárásokat lehetővé tevő  szabályozás (a 2015. évi CXCI. tv. vette ki a rendszerből) - de már előtte is csak kivételesen alkalmazták. Más irányt vett az adópolitika - egyébként helyesen. 

A jelenleg hatályos szabályokat már nem is törvény, hanem az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet tartalmazza. 

Ez alapján az adóhatóság csak akkor indíthat vagyongyarapodás ellenőrzést, ha a nyomozó hatóság részéről fennáll a következő bűncselekméyek elkövetésének gyanúja:

■ vagyoni elleni bűncselekmény (lopás, sikkasztás, csalás, gazdasági csalás, uzsora stb.)

■ pénz - és bélyegforgalom biztosnága elleni bűncselekmények (például pénzhamisítás) 

■ költségvetést károsító bűncselekmények (például költségvetési csalás, 

■ pénzmosás

■ gazdálkodás rebndjét sértő bűncselekmények (például számvitel rendjének megsértése, csődbűncselekmény)

Ha ez a feltétel adott - tehát a magánszemély ellen az előbbi bűncselekmények valamelyike gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban - és az adózó vagyongyarapodásával vagy az életvitelére fordított kiadásokkal nincs arányban az adómentes, a bevallott és a bevallási kötelezettség alá nem eső, de megszerzett jövedelmének együttes összege, az adóhatóság az adó alapját is becsléssel állapítja meg. Ez esetben - figyelemmel az ismert és adóztatott jövedelmekre is - az állami adó- és vámhatóságnak azt kell megbecsülnie, hogy a vagyongyarapodás és az életvitel fedezetéül a természetes személynek milyen összegű jövedelemre volt szüksége.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra