Vigyázat! Ha nem fizet járulékot, érvénytelenítik a TAJ számát

… és térítésmentesen nem vehet igénybe orvosi-egészségügyi ellátást.


A vonatokozó szabályok szerint, aki nem biztosított (például nincs munkahelye, vagy megszűnt a tanulói jogviszonya) annak  egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.[1]  

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek az adóhatósághoz kell bejelentkeznie a 20T1011U jelű adatlap kitöltésével. 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január 1-jétől 7.710,- Ft (257,- Ft/nap), amelyet a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

Biztosítás hiányában az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésével lehet jogosultságot szerezni az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásai teljes körére. 

Ha valaki, akkor az előbbiek szerint erre köteles, nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja annak hatszorosát,- azaz 46.260,- Ft-ot - a Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ szám) egészségügyi szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában érvénytelen, az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe. 

Az állami adó- és vámhatóság az egészségügyi szolgáltatás járulékfizetési kötelezettség nem teljesítéséből keletkező hátralékról szóló adatot átadja a biztosítotti nyilvántartás kezeléséért felelős szerv részére, amely ez alapján a TAJ számot egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljára érvényteleníti. 

A biztosítottak nyilvántartás kezeléséért felelős szerv a TAJ szám érvényességét az állami adó- és vámhatóságnak a tartozás megfizetéséről vagy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről szóló adatszolgáltatását követő naptól állítja vissza. 

A tartozás utólagos megfizetése nem eredményezi a TAJ szám visszamenőleges érvényességét. 

Nagyon lényeges, hogy a 2020, június 30-ig fennálló egészségügyi szolgáltatási járulék tartozás alapján a TAJ szám nem érvényteleníthető. Viszont  2020. július 1-től már ezzel a következménnyel számolni. 2021. január 1-ével letelik a 6 hónap – ami alatt nem fizetés esetén összegyűlhet a hathavi tartozás - innentől lehet számolni nem fizetés esetén a TAJ szám érvénytelenítésével. 

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

__________

[1] 2019. évi CXXII. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről 43.§

 


Vissza az előző oldalra