A belső visszaélés-bejelentési rendszer az egy panaszdoboz?

A belső visszaélés-bejelentési rendszernek arca kell, hogy legyen, annak működtetésével valakit meg kell bízni, a működtetésnek eljárási szabályai vannak, a bejelentéshez jogkövetkezmények fűződnek, a rendszerről tájékoztatni kell a foglalkoztatottakat. Ez így egy rendszer. Ezeket nem tudja egy panaszdoboz – az csak egy doboz.


Nem, nem panaszdoboz, nem is egy e-mail cím, és nem is egy szoftver. Hanem egy kötelezően ellátandó feladatkör az erre kötelezett cégeknél.

A Panasztörvény 19.§-a szerint a belső visszaélés-bejelentési rendszert a foglalkoztatónál egy erre a célra kijelölt, pártatlan személy vagy szervezeti egység működtetheti, vagy ezzel szerződés keretében bejelentővédelmi ügyvéd is megbízható.

Tehát a belső visszaélés-bejelentési rendszernek arca kell, hogy legyen, annak működtetésével valakit meg kell bízni, a működtetésnek eljárási szabályai vannak, a bejelentéshez jogkövetkezmények fűződnek, a rendszerről tájékoztatni kell a foglalkoztatottakat. Ez így egy rendszer. Ezeket nem tudja egy panaszdoboz – az csak egy doboz.

Dr. Szabó Tibor ügyvéd
www.drszabotibor.hu


Vissza az előző oldalra