A büntetőjog világa

A büntető igazságszolgáltatásnak igen éles fegyverei vannak, a legenyhébbnek a megsuhintása is igen fájdalmas tud lenni arra, akit fehérgallérosként megneveznek. A vége akár a teljes összeomlás is lehet...


Büntetőügyekben én a gazdasági bűncselekményekre szakosodtam, csak ilyen ügyeket vállaltam. Ez azért más világ, mások az elkövetők, más a környezet, mint mondjuk ami az élet elleni bűncselekmények elkövetőit jellemzi. Az emberölési ügyek megítélése a bíróság előtt egyszerű, fekete-fehér jelzőkkel leírhatók a szerepek és a szereplők. Nem nehéz ítélkezni: a tényállás majdhogynem egy mozdulat, azt kell feltárni, az hogyan történt meg. Erre a mozdulatra pedig a jogi szabályozás egyértelmű: nem szabad embert ölni. A gazdasági bűncselekmények és a fehérgallérosok világa nem ilyen egyértelmű, sokkal nagyobb a szórás, az átmenet a bűn és az ártatlanság között. A cselekmény sem egy mozdulat, hanem gazdasági folyamatok, ügyletek láncolata, amelyre vonatkozó jogi szabályozás feltárása értelmezése és alkalmazása is külön szakértőt igényelhet. Az elkövetők is mások – gyakran nagy tudású, tisztelhető és szerethető emberek – akiket nehéz is elképzelni a vádlottak padján. De ha már odakerültek – ők lesznek a „fehérgallérosok”. Itt azonban már nehezebb az ítélkezés: nem mind bűnöző.

Azért is nehéz az ítélkezés – mert míg egy emberölés bűncselekményének vádlottja nem lehet bárki (kevesen képesek embert ölni) – gazdasági bűncselekmény vádlottja potenciálisan a gazdasági élet bármely szereplője lehet. Mert ilyen ez a közeg. Bár azért nagyjából egészében itt is tudható, hogy hol az a határ, amit az üzletben nem szabad átlépnie az embernek, ugyanúgy, mint ahogy az emberölés bűncselekményénél is tudható. Esete válogatja, de a  gazdasági bűnöknél azért vannak mentő körülmények számosan:  mint a szabályok bonyolultsága, változékonysága, össze-visszasága, betarthatatlansága, gazdasági kényszerek, értékek és érdekek változása stb.

Bár a gazdasági életben az előrejutás, fennmaradás naponta komoly döntések elé állítja a cégvezetőket, esetenként ki vannak szolgáltatva másoknak, partnereknek egyéb gazdasági kényszereknek,  és a gazdasági szabályozók sem tökéletesek, nem mindig egyértelműek, nem mindig segítik a tisztánlátást – azt azonban el lehet mondani, hogy attól nem kell félnie senkinek, hogy tudtán kívül, mintegy akaratlanul egy gazdasági bűncselekmény elkövetője lesz, úgy hogy még csak észre sem veszi. Lehetnek itt is kivételek, de nagyjából egészében legbelül minden ember és minden cégvezető tudni fogja, amikor odaér, hogy mi az, amit nem lenne szabad megtennie. Amikor odaér, tudni fogja, hogy igen, ez az a határ, amit nem szabadna átlépni. Na ez a határ jelzi a büntetőjog felségterületét. Ezen határ érzékeléséhez nem kell a Btk-t oda-vissza ismerni, - a belső reflexek automatikusan jelzik. 

Bár némely benne dolgozó kételkedik ebben – a büntető igazságszolgáltatásnak igen éles fegyverei vannak, a legenyhébbnek a megsuhintása is igen fájdalmas tud lenni arra, akit fehérgallérosként megneveznek. A vége akár a teljes összeomlás lehet: attól függően mennyire veti be az állam a rendelkezésre álló teljes fegyvertárát: idézés, kihallgatás, házkutatás, lefoglalás, zár alá vétel, őrizetbevétel, előzetes letartóztatás, tárgyalás, ítélet, szabadságvesztés, vagyonelkobzás. Mindezek járulékos hatásaként üzletfelek, ismerősök, barátok leszakadóban, üzlet, vállalkozás, család romokban, pénz sehol, megaláztatás mindenhol. Ez az igazi büntetés, nem az ítélet.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra