Alanyi adómentes vállalkozás termékbeszerzése EU tagállamból

Ha éves szinten göngyölítetten számolva az ilyen termékbeszerzés ellenértéke a 10.000 eurót nem haladja meg, Magyarországon nem kell áfát fizetnie, de körültekintően kell eljárnia.   


Terméknek közösségen belül beszerzése - az Áfa törvény 19.§-ában írt feltételekkel - áfa fizetési kötelezettséggel jár.

Ez alól kivételet képez - egyebek mellett - az alanyi adómentes vállalkozás közösségen belüli termékbesezrzése, amennyiben a beszerzés összege nem haladja meg a 10 000 eurónak megfelelő pénzösszeget, és ez a megelőző naptári évben is így volt. Ezt az értékhatárt adó nélkül és éves szinten göngyölítetten kell számítani. 

Ilyen esetben a magyar beszerzőnek a köztösségi adószámát nem kell megadnia, és az értékesítő a saját tagállamában alkalmazandó adómértékkel számláz, és őt terheli a saját országa szerinti adóbevallási és -fizetési kötelezettség.

Ilyen feltételekkel az alanyi adómentesnek a közösségen belüli termékbeszerzése után Magyarországon nem kell áfát fizetnie és ez miatt bevallást sem kell benyújtania. Természetesen a beszerzési számlán szereplő - másik tagállami áfát - sem vonhatja le.

Ha azonban az alanyi adómentes közösségi adószámmal rendelkezik, és ezt a beszerzés során meg is adja az értékesítőnek, így a számlán feltüntetésre kerül - akkor a besazerzés után az alanyi adómentes Magyarországon köteles a magyar áfát megfizetni, bvevallani.  És ez vonatkozik minden olyan közösségi beszerzésére, amelyet az ügylet teljesítésének évét követő második naptári év végéig teljesítenek.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra