Az egyéni vállalkozó bármikor szüneteltetheti tevékenységét

Ennek az előnye, hogy ezen idő alatt nem terheli adóbevallási, járulékfizetési kötelezettség. (Csak havi 7.710,-Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnhie)


A szüneteléssel az olyan helyzetek kezelhetők, amikor a vállalkozás bevételekkel - időszakosan - nem számolhat. Mintha csak a koronavírus-járványra találták volna ki, persze már előtte is létezett. 

Ennyiben sokkal előnyebb egyéni vállalkozónak lenni - mert például gazdasági társaság nem szüneteltethet. 

Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. Ezt a NAV részére be kell jelentenie.  A szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap. 

A szünetelés bejelentését követően, annak tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat.

Ha folytatni akarja a tevékenységét, akkor azt is be kell jelenteni. A tevékenység folytatásának kezdő napja a bejelentést követő nap. 

A szünetelés alatt az egyéni vállalkozó biztosítása is szünetel, amelyből következően havi járulékfizetési kötelezettsége nincs - viszont a 7.710,-Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie kell. 

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra