Az iskolakezdési támogatás szabályai 2020

Egy csekély értékű ajándék a dolgozónak.


A 2020-as adószabályok szerint a munkáltató által a munkavállaló részére - gyermekére tekintettel - adott iskolakezdési támogatás bérjövedelemként adózik - ami, lássuk be, nem nagyon támogatja az ilyen célú juttatások nyújtását.

A támogatást pénzben, vagy utalvány formájában is lehet adni, ez az előbbiek szerinti adózását nem érinti.

A bérként való adózásból következően a támogatás mértékének nincs felső és egyéb korlátja. 

Lehetőség van arra is, hogy a munkáltató évi egy aljkalommal un. csekél értékű ajándékot adjon a dolgozónak, erre vonatkozó külön nyilvántartás vezetése mellett. Ennek mértéke azonban nem haladhatja a minimálbér 10%-át, azaz 2020-ban a 16.100,-Ft-ot. Tehát ez a csekély értékű ajándék az iskolakezdési támogatásra is felhasználható. Ez a bérhez képest némlig kedvezőbben adózik, de adózik. Szóval ez is egy vérszegény dolog.

A kifizetőnek a 16.100,-Ft 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetnbie. Így a juttatás kifizetői  közterhe 5.794 forint (35,99 %).

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd és jegyzetei követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

 


Vissza az előző oldalra