Az iskolakezdési támogatás szabályai 2020

2020-08-21

Egy csekély értékű ajándék a dolgozónak.

A 2020-as adószabályok szerint a munkáltató által a munkavállaló részére - gyermekére tekintettel - adott iskolakezdési támogatás bérjövedelemként adózik - ami, lássuk be, nem nagyon támogatja az ilyen célú juttatások nyújtását.

A támogatást pénzben, vagy utalvány formájában is lehet adni, ez az előbbiek szerinti adózását nem érinti.

A bérként való adózásból következően a támogatás mértékének nincs felső és egyéb korlátja. 

Lehetőség van arra is, hogy a munkáltató évi egy aljkalommal un. csekél értékű ajándékot adjon a dolgozónak, erre vonatkozó külön nyilvántartás vezetése mellett. Ennek mértéke azonban nem haladhatja a minimálbér 10%-át, azaz 2020-ban a 16.100,-Ft-ot. Tehát ez a csekély értékű ajándék az iskolakezdési támogatásra is felhasználható. Ez a bérhez képest némlig kedvezőbben adózik, de adózik. Szóval ez is egy vérszegény dolog.

A kifizetőnek a 16.100,-Ft 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetnbie. Így a juttatás kifizetői  közterhe 5.794 forint (35,99 %).

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd és jegyzetei követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

 

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor