Egy lehetőség: egyéni vállalkozói tevékenység továbbfolytatása egyszemélyes kft-ben

Miután tegnap megbeszéltük, hogy a kft. cégforma jobbnak tűnik, az egyéni vállalkozó élhet azzal a lehetőséggel, hogy a vállalkozói tevékenységének folytatására a vagyon tekintetében jogutódnak minősülő egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapítson. Nem kell tehát egyéni cég alapításával, majd annak átalakulásával bajlódni.


Ez mellett persze megmaradt az egyéni cég alapításának lehetősége is – de ha már ekkora formaválaszték van, akkor egyéni cég helyett a kft. alapítását javasolnánk egyéni vállalkozóknak. 

Ezen átalakulásnak nem minősülő jogutódlás levezénylésének szabályait az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 19/C.§-a tartalmazza. 

Az átmenet lépései

Az egyéni vállalkozás kft cégformában történő átmenete a következő lépésekből áll.

a) El kell végezni az eszközök és kötelezettségek leltározását.
b) Meg kell határozni a vagyontárgyak közül mely vagyontárgyak képezik az alapító egyéni vállalkozó vagyoni hozzájárulását és mely eszközöket és kötelezettségeket adja át az alapítandó korlátolt felelősségű társaságnak,
c) El kell készíteni a korlátolt felelősségű társaság – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 2/A. § (4a) bekezdése szerint összeállított – nyitó mérleg-tervezetét, amelynek könyvvizsgáló általi ellenőrzésére nincs szükség.
d) Gondoskodni kell a foglalkoztatottakkal kapcsolatos munkáltatói intézkedések előkészítéséről, a korlátolt felelősségű társaságnál történő továbbfoglalkoztatásról szóló tájékoztatásról.

Ezt követő 30 napon belül lehet elfogadni a korlátolt felelősségű társaság alapító okiratát.

Az egyéni vállalkozás  megszűnése 

Az  2009. évi CXV. törvény 19/C.§-a nem tartalmaz korlátozást arra, hogy milyen adózási mód – szja, kata – alatt működő  egyéni vállalkozónak van lehetőség kft-be vinni a tevékenységet. Így értelemszerűen katás egyéni vállalkozóra is vonatkozik ez a szabály, arra azonban figyelni kell, hogy ez egyúttal a kisadózói jogállás elvesztésével is járna, figyelemmel arra, hogy kft. cégformában a kata nem választható. (2012. évi CXLVII. törvény 3.§). Ez miatt katás egyéni vállalkozók – hacsak nem nőtték ki a kata értékhatárait – nem érdekeltek a kft-vé alakulásban. 

Maradnak az Szja-s egyéni vállalkozók, de az adózási akadályokat ott is le kell küzdeni. Ha az Szja-s egyéni vállalkozó kft-ben kívánja folytatni tevékenységét, akkor az egyéni vállalkozás vonatkozásában a megszűnésre vonatkozó szabályokat  kell alkalmaznia, melyeket az Szja tv. 10.sz. melléklet II. pontja tartalmaz. Ennek egyik pontja szerint az egyéni vállalkozói jogállás megszűnésének adóévében a megszűnés napján megszerzett vállalkozói bevételnek minősül a korábban költségként elszámolt és a megszűnéskor meglévő összes készlet (anyag, áru, félkész és késztermék) leltári értéke, a 200 ezer forintot meg nem haladó értékű tárgyi eszköz (ideértve a tartalékalkatrészt és gyártóeszközt is) leltári értéke. Lehetőség van azonban arra, hogy megszűnés nélkül is számoljon jövedelmet a magánszemély és a két számítás különbözete utáni adót 3 év alatt fizesse meg. (49/A § (5) és (5a) bekezdés). 

Az egyéni vállalkozó kft. alapítása az egyéni vállalkozás megszűnését jelenti - a cégbejegyzés megtörténtét megelőző nappal - tehát  a megszűnésről kell bevallást adni. 

Az egyéni vállalkozói tevékenység egyszemélyes gazdasági társaság keretében történő továbbfolytatása esetén a kft. adójogilag az egyéni vállalkozó jogutódja lesz  (Air. 12.§/3/). 

Illeték

Lényeges, hogy az előbbiek szerinti  új kft. alapításhoz nem kapcsolódik vagyonszerzési illetékmentesség, az Itv. 17/B.§ szerinti kedvezmény nem alkalmazható erre az esetre, illetve a kedvezményezett átalakulás, eszközátruházás szabályai sem. Míg ez az egyéni cég kft-vé történő átalakulásánál megmaradt az illetékmentesség. (Itv. 26.§/1/ v./) Ez lényeges lehet, ha például ingatlan vagy gépjármű tulajdonjoga is átszállna  a jogutódlás keretében. 

Áfa

Az általános forgalmi adó tekintetében azonban jogutódlással történő megszűnésnek kell tekinteni az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény szerinti egyéni vállalkozói tevékenység folytatására való jogosultság – egyéni cég vagy korlátolt felelősségű társaság alapítására tekintettel történő – megszűnését, valamint egyéni cégnek az Evectv. szerinti átalakulását a jogutódlással érintett vagyonelemek tekintetében. Tehát az egyéni vállalkozás az új kft alapításával történő megszűnésére a jogutódlással érintett vagyon tekintetében az áfa mentesség biztosított, az áfa törvény 17-18.§-ban írt feltételekkel.

Kft. alapítási költségek 

A korlátolt felelősségű társaság bejegyzésére irányuló cégeljárás illetékmentes. (Itv. 45.§/1a/). 

Egyszerűsített cégeljárásban a korlátolt felelősségű társaság esetében a cég bejegyzésének közzététele ingyenes. Nem egyszerűsített cégeljárásban 5.000,-Ft a közzétételi költségtérítés. (22/2006. (V. 18.) IM rendelet 5.§/1/, /3/). 

Kamarai regisztráció egyéni vállalkozók és  kft-k részére is kötelező, 5.000,-Ft/év. 

Ezek után a kft. alapítás költségeit csak az ügyvédi költségek adják, az ügyvéd elkészítheti az aláírás mintát is. Az ügyvédi díj e körben is szabad megállapodás tárgya, de általában 25-100 ezer forint körüli összegben számolható. 

dr. Szabó Tibor
ügyvéd 

 


Vissza az előző oldalra