Elévülés az adózásban

Ha valaki 2014. évben elmulasztotta bevallani - például - az ingatlan értékesítésből származó jövedelmét, akkor azt az adóhatóság 2020 december 31-ig jogosult ellenőrizni, utólagos adófizetésre kötelezni. Utána már nem. Ezt jelenti az elévülés. 


Az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, adatbejelentést, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, adatbejelentés, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni. A költségvetési támogatás igényléséhez, a túlfizetés visszaigényléséhez való jog - ha törvény másként nem rendelkezik - annak a naptári évnek az utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amelyben az annak igényléséhez való jog megnyílt.

E szabályok alapján az 5 éves elévülés idő - az adónem bevallási szabályaitól függően - gyakorlatilag 6 évet jelent. 

Például  a 2014 évben szerzett jövedelmekről a magánszemélynek 2015 május 20-ig kellett személyi jövedelemadó bevallást tennie.

Ez alapján a 2014-es év elévülése 2015. december 31-én kezdődik. Innen indul az 5 év számítása. 

Ez pedig 2020. december 31-én jár le. 

Midnezek azt jelentik, hogy ha a magánszemély 2014. évben elmulasztotta bevallani - például - az ingatlan értékesítésből származó jövedelmét, akkor azt az adóhatóság csak az 5 éves elévülési időn belül, azaz 2020 december 31-ig jogosult ellenőrizni, utólagos adófizetést előírni, bírságot megállapítani. Utána már nem. 

De az elévülés a magánszemély követeléseire is vonatkozik, például egy 2014-es túlfizetését már ős sem igényelheti vissza 2021-ben. 

Ezért van az, hogy a mulasztó polgárok - már akik tudnak erről - év vége felé annak drukkolnak, hogy ne kapjanak adóhatósági idézést. Most a 2014-es év esetleges mulasztásai miatt lehet izgulni. 

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra