Hogyan kell aláírni elektronikusan, és ennek mik a veszélyei?

Ha bármely intézendő ügyben hivatal, bank, szolgáltató vagy szerződő partner kér tőlünk hiteles – azaz teljes bizonyító erejű nyilatkozatot, akkor azt elektronikusan megtehetjük az AVDH szolgáltatás alkalmazásával. Nem szükséges ehhez személyesen is megjelenni a hivatalban, ügyfélszolgálaton. Ám  van itt egy óriási probléma és veszélyforrás: az ügyfélkapus azonosítónkat nem adhatjuk ki senkinek – de tényleg senkinek az égadta világon -  mert aki rosszindulattal megszerzete, az annak birtokában az AVDH-val fabrikálhat a nevünkben egy fomailag érvényes, bíróság előtt is teljes bizonyító erejű tartozáselismerő nyilatkozatot  például arról, hogy tartozunk neki megfizetni mondjuk 3 millió forintot. Vagy bármit, ami ellenünk szól.


Az elektronikus aláírás nem azonos a papírra írt aláírás számítógépes képével. Tehát itt nem arról van szó, hogy a kézzel aláír iratot beszkenneljük, és a fénymásolt iraton levő aláírás innentől már elektronikus aláírásként funkcionál.

Jogi fogalma szerint az elektronikus aláírás olyan elektronikus adat, amelyet más elektronikus adatokhoz csatolnak, illetve logikailag hozzárendelnek, és amelyet az aláíró aláírásra használ.

Ha megnyitunk egy elektronikusan aláírt pdf dokumentumot, a hozzá csatolt aláírás panel mutatja az aláírás érvényességét, és aláíró adatait,

Mondhatjuk tehát, hogy az elektronikus aláírás egy csatolmánya az aláírt dokumentumnak. Ennek a csatolmánynak kell minden kétséget kizáróan attól a személytől származnia, aki azt a dokumentumhoz hozzá csatolta. Tehát az elektronikus aláírás egy informatikai, technológia művelet, és mint ilyen semmi köze nincs a hagyományosan - kézzel és tollal végzett - aláíráshoz.

Elektronikus dokumentumok aláírására használható ingyenes állami szolgáltatás az  azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatás. Ezt mindenki használhatja magánszemélyként is, aki Ügyfélkapu regisztrációval/azonosítással kell rendelkezik.

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 325. § (1) bekezdés g) pontja szerint az AVDH-val teljes bizonyító erejű magánokirat hozható létre.

Ez a forma megfelel annak, amikor hagyományosan papírra nyomtatott iratot a  nyilatkozó aláírja és aláírását két tanú hitelesíti.   Az AVDH-val hitelesített nyilatkozatra terméssztesen tanúk aláírásra nincs szükség.

Tehát ha egy hivatal, bank, szolgáltató vagy szerződő partner kér tőlünk hiteles – azaz teljes bizonyító erejű nyilatkozatot, akkor azt elektronikusan megtehetjük az AVDH szolgáltatás alkalmazásával. Nem szükséges ehhez személyesen is megjelenni a hivatalban, ügyfélszolgálaton.

A dokumentumok elektronikus aláírására szolgáló AVDH szolgálgatás itt érhető el:

https://www.magyarorszag.hu/szuf_avdh_feltoltes 

vagy itt is: https://niszavdh.gov.hu/ 

Használata nagyon egyszerű, ügyfelkapus belépés után csak a dokumentum feltöltéséből és letöltéséből áll. Az elektronikus aláírást a szolgáltatás biztosítja.

A letöltött dokuementumot pdf olvasóban megnyítva a csatolmányban látható, hogy kitől származik az elektronikus aláírás. Gyakorlatilag attól, aki az ügyfélkapuból belépett és használta az alkalmazást.

És itt van egy óriási probléma és veszélyforrás: az ügyfélkapus azonosítónkat nem adhatjuk ki senkinek – de tényleg senkinek az égadta világon -  mert aki rosszindulattal megszerzete, az annak birtokában az AVDH-val fabrikálhat a nevünkben egy fomailag érvényes, bíróság előtt is teljes bizonyító erejű tartozáselismerő nyilatkozatot  például arról, hogy tartozunk neki megfizetni mondjuk 3 millió forintot. 

Bármilyen tipusú elektrnikus aláírásra igaz: az azonosítókat a legféltettebb titkunkként kell őríznünk.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra