Ingatlan eladás és vásárlás: Adók, illetékek és stratégiák

Az ingatlanpiaci tranzakciók, mint az ingatlan eladása és adott esetben azt követően egy másik vásárlása, jelentős pénzügyi és jogi kötelezettségeket vonnak maguk után. Ebben a blogposztban a legfontosabb adózási és illeték szempontokat mutatom be.


Az ingatlan adásvételi szerződés egyik kulcsfontosságú eleme a vételár fizetési határidője – különösen, ha az eladó a beérkező vételárat egy új lakás vásárlására fordítja később. Emiatt az egyik legfontosabb eladói érdek, hogy a vételár és azon belül a foglaló pontosan rögzítésre kerüljön. Ha ugyanis a vételár kifizetése késik, az komoly jogi következményekkel járhat mindkét fél számára. Ha az adásvétel meghiúsul, akkor az eladó általában megtarthatja a foglalót, de a szerződésben másként is meg lehet állapodni.

Ha szerződés feltételei tisztázottak, akkor érdemes az adásvétel adóterhein is gondolkozni.

Az ingatlan eladásából származó jövedelem után 15% személyi jövedelemadó (SZJA) fizetendő, kivéve, ha az ingatlant az eladás előtti ötödik évben, vagy korábban szerezte az eladó – például örökléssel.

Ezenkívül az ingatlan vásárlása 4% illetéket von maga után, ami a visszterhes vagyonátruházásokra vonatkozik, de ha a vevő a megvásárolt ingatlan előtt három éven belül, vagy azt követően egy éven belül másik ingatlanát értékesíti, akkor az adásvételi tranzakciók során keletkező értékkülönbség képezi az illeték alapját. Ebben az esetben a forgalmi érték különbözete után 4%-os illetéket kell fizetni.

Illetékmentes a lakástulajdon magánszemély általi cseréje és vásárlása, ha a magánszemély a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb.

Dr. Szabó Tibor, ügyvéd
Székhely: 7400 Kaposvár, Ezredév utca 1.


Vissza az előző oldalra