Ki lesz itt a főnök?

2020-07-31

Kinek a szavazata dönt? Ez a cégalapítás főkérdése. De nem csak alapításakor, a működése során is.

Ilyen szemmel kell megállapodni cégtársunkkal minden kérdésben. Itt az első kérdés, hogy egyáltalán kell-e cégtárs? ha igen, ki legyen, ki lehet az? Mit tud behozni a közös vállalkozásba? Mekkora a törzstőke, és abban mekkora az én részesedésem, mekkora az övé? Hány szavazatom van? Ha enyém a többség, az rendben van, ekkor az a kérdés, hogy mit hoz be a közösbe a kisebbség, és ezért mit kérhet/kaphat? Ha enyém a kisebbség, az a kérdés, hogy miért éri ez meg nekem?

Nehéz kérdések ezek – és nem a megoldást, csak konfliktusok elhalasztását jelenti a kézenfekvőnek látszó 50-50%-os megállapodás is. Egy ilyen felállású kft-ben kódolva van a döntésképtelenség, az örökös patthelyzet - mindezek következtében a befektetett tőke befagyása, mozdíthatatlansága és így elértéktelenedése, a személyes vagyonvesztés. A vállalkozás csődje.

Mindezek a kérdések a pénz körül is forognak: ki fogja az induló vállalkozást finanszírozni, az meddig terjed, milyen feltételekkel? Az egyenlőtlenségeket hogyan számoljuk el – kölcsön, amit meg kell adni? Vagy átengedjük az osztalékot, tulajdonrészre váltjuk?

***

Ilyen témák miatt kövesd az Online Jogtanácsadót a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor