Ki lesz itt a főnök?

Kinek a szavazata dönt? Ez a cégalapítás főkérdése. De nem csak alapításakor, a működése során is.


Ilyen szemmel kell megállapodni cégtársunkkal minden kérdésben. Itt az első kérdés, hogy egyáltalán kell-e cégtárs? ha igen, ki legyen, ki lehet az? Mit tud behozni a közös vállalkozásba? Mekkora a törzstőke, és abban mekkora az én részesedésem, mekkora az övé? Hány szavazatom van? Ha enyém a többség, az rendben van, ekkor az a kérdés, hogy mit hoz be a közösbe a kisebbség, és ezért mit kérhet/kaphat? Ha enyém a kisebbség, az a kérdés, hogy miért éri ez meg nekem?

Nehéz kérdések ezek – és nem a megoldást, csak konfliktusok elhalasztását jelenti a kézenfekvőnek látszó 50-50%-os megállapodás is. Egy ilyen felállású kft-ben kódolva van a döntésképtelenség, az örökös patthelyzet - mindezek következtében a befektetett tőke befagyása, mozdíthatatlansága és így elértéktelenedése, a személyes vagyonvesztés. A vállalkozás csődje.

Mindezek a kérdések a pénz körül is forognak: ki fogja az induló vállalkozást finanszírozni, az meddig terjed, milyen feltételekkel? Az egyenlőtlenségeket hogyan számoljuk el – kölcsön, amit meg kell adni? Vagy átengedjük az osztalékot, tulajdonrészre váltjuk?

***

Ilyen témák miatt kövesd az Online Jogtanácsadót a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra