Mennyit ér a cégünk?

2020-09-02

A cégértékelés a legizgalmasabb kérdés. Mi az érték a cégünkben, és az kinek mennyi pénzt ér? A vevő ezt az értéket meg tudja-e szerezni a piacon mástól is, vagy létre tudja-e hozni maga is? Mindezt mennyiért? Azaz mennyire nélkülözhetetlen e vevő számára cégünk?

Érték sok minden lehet a cégben: eszközök összessége, ingatlanok, gépek, jogok, védjegyek, találmányok, márkák, termékek,  vevők, bevétel-, eredmény-, osztalék-termelő képesség. 

Mindez mennyi pénzt ér az eladónak, illetve a vevőnek. Ez már az alku része. 

Itt válik igazán fontossá a cég, illetve a cég értékét adó dolgok és jogok jogi rendezettsége: a céges ingatlan átruházás-képes-e, a jogok rendelkeznek-e megfelelő védettséggel, milyen tartalmú szerződéseink vannak, rendelkezünk-e védjegy-bejegyzéssel, szabadalmi oltalommal, e jogosultságok a céget, vagy harmadik személyt illetik-e (ki az eladó, és mit ad el?). Cégértéket befolyásoló tényező, ha peres ügyek, adótartozások, végrehajtások terhelik a céges működést. 

A cégértékelés indulóban szakértői kérdés. Tájékoztatóul szolgálhatnak minderre a cég több évet átfogó számviteli beszámolói, értékesítési, eredményességi adatai. Ezekből következtethetők nagyságrendek és tendenciák. A vevő a számviteli beszámolókból a múltat látja, de a jövő, a cég potenciálja érdekli. Bízik benne, hogy a saját értékeit hozzátéve a céggel növekedést tud elérni. 

Eladói oldalon is lényeges a jövő előrevetítése, látnia, legalábbis becsülnie kell, hogy az eladással középtávon milyen összegű eredményről, osztalékról mond le. A vételárban ezt a tételt is érvényesítenie kell. 

A cégeladás vételárának megállapítása során az eladó nem hagyhatja figyelmen kívül az ügylet után őt terhelő adókötelezettségeket sem. Csak ezek előzetes ismeretében lehet egyáltalán nyilatkozni egy vételi ajánlat elfogadásáról.  A nettó ellenérték alapján lehet, hogy nem is olyan csábító az eladó ajánlata. 

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor