Mennyit ér a cégünk?

A cégértékelés a legizgalmasabb kérdés. Mi az érték a cégünkben, és az kinek mennyi pénzt ér? A vevő ezt az értéket meg tudja-e szerezni a piacon mástól is, vagy létre tudja-e hozni maga is? Mindezt mennyiért? Azaz mennyire nélkülözhetetlen e vevő számára cégünk?


Érték sok minden lehet a cégben: eszközök összessége, ingatlanok, gépek, jogok, védjegyek, találmányok, márkák, termékek,  vevők, bevétel-, eredmény-, osztalék-termelő képesség. 

Mindez mennyi pénzt ér az eladónak, illetve a vevőnek. Ez már az alku része. 

Itt válik igazán fontossá a cég, illetve a cég értékét adó dolgok és jogok jogi rendezettsége: a céges ingatlan átruházás-képes-e, a jogok rendelkeznek-e megfelelő védettséggel, milyen tartalmú szerződéseink vannak, rendelkezünk-e védjegy-bejegyzéssel, szabadalmi oltalommal, e jogosultságok a céget, vagy harmadik személyt illetik-e (ki az eladó, és mit ad el?). Cégértéket befolyásoló tényező, ha peres ügyek, adótartozások, végrehajtások terhelik a céges működést. 

A cégértékelés indulóban szakértői kérdés. Tájékoztatóul szolgálhatnak minderre a cég több évet átfogó számviteli beszámolói, értékesítési, eredményességi adatai. Ezekből következtethetők nagyságrendek és tendenciák. A vevő a számviteli beszámolókból a múltat látja, de a jövő, a cég potenciálja érdekli. Bízik benne, hogy a saját értékeit hozzátéve a céggel növekedést tud elérni. 

Eladói oldalon is lényeges a jövő előrevetítése, látnia, legalábbis becsülnie kell, hogy az eladással középtávon milyen összegű eredményről, osztalékról mond le. A vételárban ezt a tételt is érvényesítenie kell. 

A cégeladás vételárának megállapítása során az eladó nem hagyhatja figyelmen kívül az ügylet után őt terhelő adókötelezettségeket sem. Csak ezek előzetes ismeretében lehet egyáltalán nyilatkozni egy vételi ajánlat elfogadásáról.  A nettó ellenérték alapján lehet, hogy nem is olyan csábító az eladó ajánlata. 

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra