Ötleteink jogi védelméről

Ha valaki velünk szemben azzal a váddal lép fel, hogy „elloptuk az ő ötletét” – és ez az „ötlet” ezen gondolati formán kívűl nem öltött testet legalább egy szerzői jogi védelem alá tartozó írásos műben, vagy szabadalomban – akkor nyugodtan elküldhetjük (általunk tetszés szerint javasolható helyre).  Ebből viszont már tudhatjuk, mit kell tennünk saját ötleteink védelmében...


Önmagában valamely ötlet, elv, elgondolás, eljárás, működési módszer vagy matematikai művelet nem tárgya a szerzői jogi védelemnek. Ezt tételesen ki is mondja a szerzői jogról szóló  törvény. Így ha valaki velünk szemben azzal az igénnyel lép fel, hogy „elloptuk az ő ötletét” – és ez az „ötlet” ezen gondolati formán kívűl nem öltött teste legalább egy szerzői jogi védelem alá tartozó írásos műben, vagy szabadalomban – akkor nyugodtan elküldhetjük. Az sem teremt jogi védelmet, ha csak beszétünk róla.

Ez irányadó a saját ötleteinkre is. Ezért ha az „ötlet” egy szabadalmaztatható, azaz új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmányra vonatkozik, akkor azt szabadalmi oltalom alá kell helyezni. Ennek szabályait a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény tartalmazza.)

Haz az ötlet egy termék, vagy a szolgáltatás megkülönböztetésére szolgáló ábrázolására, jelzésére vonatkozik, akkor azt védjegyeztetni kell.

Ha az ötlet egy szerzői jogi védelem alá tartozó mű – írás, szoftver, zenealkotás, film stb. – akkor az meg kell írni, illetve el kell készíteni.

Lehetnek olyan helyzetek, amikor egy mű szerzőjének a kiléte vitás, vagy legalábbis vitássá tehető, igazolásra szorul. Erre ad megoldást, ha az elkészített művet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál un. műnyilvántartásba vetetjük. Ez a tanúsítvány sem szerzői jogi, sem a szellemi alkotásra vonatkozó más jogi védelmet nem keletkeztet, csupán bizonyítási eszközként szolgál annak igazolására, hogy a kérelmező által a sajátjaként nyilvántartásba vett szerzői mű vagy kapcsolódó jogi teljesítmény a tanúsítvány kiállításának napján a tanúsítványhoz hozzáfűzött műpéldány szerinti tartalommal létezett. Mindez a szerző, illetve a kapcsolódó jogok jogosultja számára megkönnyíti szerzői (jogosulti) mivoltának bizonyítását.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra