Panaszok és bejelentések rendszere az új Panasztörvényben

A panaszokat és közérdekű bejelentéseket az  állami szervekhez és a  helyi önkormányzati szervekhez lehet benyújtani,  amely szervek e  panaszokat és a  közérdekű bejelentéseket a Panasztörvény szerint kötelesek elintézni. Tehát a magánszektor, üzleti szféra szereplőinek a jogi értelemben vett panaszokkal és közérdekű bejelentésekkel nincs dolguk.


Az Országgyűlés 2023. május 23-án fogadta el a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvényt – a továbbiakban: Panasztörvény / Panasz tv. - amely a Magyar Közlöny 2023. május 25-i számában jelent meg. A törvény 2023. július 25-én lép hatályba. 

A Panasztörvény magánszektort, üzleti szférát érintő legfontosabb újdonsága, hogy un. belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására kötelezi szervezeti-jogi formájukra tekintet nélkül a pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó szolgáltatókat, így többek között az egyéni és társas vállalkozásban működő könyvviteli szolgáltatókon kívül még a könyvvizsgálókat, adótanácsadókat, ingatlanközvetítőket, ügyvédeket, közjegyzőket, pénzügyi szolgáltatókat stb. - továbbá a legalább 50 főt foglakoztató cégeket tevékenységükre, szervezeti formájukra, tulajdonosi hátterükre tekintet nélkül.

***

A törvénynek vannak a közszférát és a magánszektort érintő rendelkezései.

Az alábbiakban felvázolom a Panasztörvénnyel létrehozott panasz- és bejelentési struktúrát, hogy lássuk, hogy abban hol helyezkedik el a foglalkoztatói visszaélés-bejelentési rendszer. 

A Panasztörvény fogalomrendszerében a panasz olyan kérelem, amely egyéni jog- vagy érdeksérelem megszüntetésére irányul, és elintézése nem tartozik más – így különösen bírósági, közigazgatási – eljárás hatálya alá. A panasz javaslatot is tartalmazhat. (1.§/2/) 

közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat. (1.§/3/) 

A panaszokat és közérdekű bejelentéseket az  állami szervekhez és a  helyi önkormányzati szervekhez lehet benyújtani,  amely szervek e  panaszokat és a  közérdekű bejelentéseket a Panasztörvény szerint kötelesek elintézni. Tehát a magánszektor, üzleti szféra szereplőinek a jogi értelemben vett panaszokkal és közérdekű bejelentésekkel nincs dolguk.

Ellenben a Panasztörvény bevezette az un.  visszaélés-bejelentés intézményét, amely már érinti a magánszektor vállalkozásait is.

A Panasztörvény háromféle visszaélés-bejelentési rendszert különböztet meg, az erről szóló II. fejezetében:

  1. 1. A foglalkoztató által létrehozott belső visszaélés-bejelentési rendszer (18-29.§)
  2. 2. Az állami és önkormányzati szervek  belső visszaélés-bejelentési rendszere (30-31.§)
  3. 3. Az egyes állami szervek által létrehozott elkülönített visszaélés-bejelentési rendszere (32-40.§)

Valamennyi visszaélés-bejelentési rendszerre kiterjednek a 8. alcímben szabályozott, a visszaélést bejelentők védelmére vonatkozó rendelkezések.

A magánszektorra  a foglalkoztató által létrehozott belső visszaélés-bejelentési rendszer szabályai vonatkoznak.

Belső visszaélés-bejelentési rendszer az állami és önkormányzati szerveknél

A belső visszaélés-bejelentési rendszert az állami szerveknél  - mint foglalkozatóknál - is létre kell hozni, foglalkoztatotti létszámra tekintet nélkül. Helyi önkormányzatnál, mint foglalkoztatónál, az állami szerv vagy helyi önkormányzat irányítása vagy felügyelete alatt álló költségvetési szerveknél és  az állam vagy a  helyi önkormányzat tulajdonában vagy tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek, gazdasági társaságoknál akkor kötelező a belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozása, ha foglalkoztatotti létszámuk eléri az 50 főt. A 10 000 főnél kevesebb lakosú település helyi önkormányzata nem köteles belső visszaélés-bejelentési rendszert létrehozni.

Egyebekben ezen állami, önkormányzati szerveknél működő belső visszaélés-bejelentési rendszerre az 5. alcim szerinti foglalkoztatói belső visszaélés-bejelentési rendszer szabályait kell alkalmazni, az állami szervek, helyi önkormányzatok és költségvetési szervek esetében a következő eltérésekkel:

  • a  belső visszaélés-bejelentési rendszer működtetésével és kivizsgálásával nem bízható meg bejelentővédelmi ügyvéd vagy más külső szervezet,
  • a belső visszaélés-bejelentési rendszer keretei között kezelt adatok harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére nem továbbíthatók,
  • a munkáltatóként megállapított magatartási szabályok e rendszerekbe nem jelenthetők be.

Elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer egyes központi állami szerveknél

Elkülönített visszaélés-bejelentési rendszert kell létrehozniuk a következő állami szerveknek:

  1. a) az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság,
  2. b) a Gazdasági Versenyhivatal,
  3. c) az Integritás Hatóság,
  4. d) a Közbeszerzési Hatóság,
  5. e) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal,
  6. f) a Magyar Nemzeti Bank,
  7. g) a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság,
  8. h) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
  9. i) az Országos Atomenergia Hivatal és
  10. j) a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága

Az  elkülönített visszaélés-bejelentési rendszert az  érintett  szervnél  egy erre a  célra kijelölt, e feladatkörében nem utasítható személy vagy szervezeti egység működtetheti.  Az így  kijelölt személyeknek az  elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer működtetéséről és a bejelentések kezeléséről képzést kell kapniuk.

Az  elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerbe jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra, illetve egyéb visszaélésre vonatkozó információt lehet bejelenteni. Az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerbe bejelentést bárki tehet.

A elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerben tett bejelentések kezelésére és elintézésére a 7.  alcím alatt nem szabályozott kérdésekben egyebekben a közérdekű bejelentésekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Dr. Szabó Tibor ügyvéd
www.drszt.hu


Vissza az előző oldalra