Pénzben adott ajándék magánszemélyek között

2020-08-26

Van egy 150 ezer forintos szabály az Illetéktörvényben, amelyre figyelni kell. 

Azt már korábban tisztáztuk, hogy az egyenesági rokokonok, házastársak, testvérek közötti ajándékozás mentes az ajándékozási illeték alól. Vonatkozik ez a pénzajándékra is. összeghatár nélkül. 

Ezen körön kívűl azonban már a megajándékozottnak illetékfizetéssel kell számolni, amennyiben mástól, jellemzően más magánszemélytől elentételezés nélkül pénzbeli juttatásban, adományban részesül. 

A szabály az, hogy a 150 ezer forintot meghaladó pénzbeli ajándék után a szerző félnek illetéket kell fizetnie, amelynek mértéke 18%. Ebből következően az ilyen ügyleteket be kell jelenteni az adóhivatalnak, mint illetékügyi hatóságnak. Az illetékkötelezettség nem csak pénzre, egyéb ingó ajándékra is vonatkozik.

Ha valaki több személytől kap pénzbeli juttatást ajándékként - akkor az értékhatárt nem összevontan, hanem személyenként kell vizsgálni. 

Az ügyletnek szja vonzata nincs, mert a magánszemélyek közötti ajánék a szerző félnél szja-mentes.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor