Pénzben adott ajándék magánszemélyek között

Van egy 150 ezer forintos szabály az Illetéktörvényben, amelyre figyelni kell. 


Azt már korábban tisztáztuk, hogy az egyenesági rokokonok, házastársak, testvérek közötti ajándékozás mentes az ajándékozási illeték alól. Vonatkozik ez a pénzajándékra is. összeghatár nélkül. 

Ezen körön kívűl azonban már a megajándékozottnak illetékfizetéssel kell számolni, amennyiben mástól, jellemzően más magánszemélytől elentételezés nélkül pénzbeli juttatásban, adományban részesül. 

A szabály az, hogy a 150 ezer forintot meghaladó pénzbeli ajándék után a szerző félnek illetéket kell fizetnie, amelynek mértéke 18%. Ebből következően az ilyen ügyleteket be kell jelenteni az adóhivatalnak, mint illetékügyi hatóságnak. Az illetékkötelezettség nem csak pénzre, egyéb ingó ajándékra is vonatkozik.

Ha valaki több személytől kap pénzbeli juttatást ajándékként - akkor az értékhatárt nem összevontan, hanem személyenként kell vizsgálni. 

Az ügyletnek szja vonzata nincs, mert a magánszemélyek közötti ajánék a szerző félnél szja-mentes.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra