Tájékoztatás adókötelezettség teljesítésének megkerüléséről

Az adózás rendjéről szóló törvény az adóhatóság terhére előírja az érintettek tájékoztatását, ha az adótörvényekben foglalt rendelkezések megkerülését észleli. Áfa levonási ügyekben érdekes lesz, hogyan teljesíti ezt a kötelezettségét az adóhatóság, és ha nem teljesíti, akkor erre hivatkozhta-e az adózó.


2020. január 1-től van egy érdekes rendelkezés az adózás rendjéről szóló törvényben (267.§). Korábban is volt ilyen, csak ott nem kötelezettsége, hanem lehetősége volt az adóhatóságnak.

Ha az adóhatóság az ellenőrzése során olyan, több adózót - egymással összefüggő módon - érintő kapcsolatot, tényt, körülményt észlel, amellyel összefüggésben az adótörvényekben foglalt rendelkezések megkerülését végleges döntéssel állapította meg, azt az érintettek tudomására hozza.

Ha az állami adó- és vámhatóság a foglalkoztató ellenőrzése során olyan, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó tényt, körülményt észlel, amellyel összefüggésben az adótörvényekben foglalt rendelkezések megkerülését végleges döntéssel megállapította, ezt a tényt az érintett foglalkoztatottak tudomására hozza. Az állami adó- és vámhatóság az e bekezdés szerinti tényeket, körülményeket abban az esetben is az érintett tudomására hozza, ha annak jogviszonya az adózóval már nem áll fenn a tájékoztatás időpontjában.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd jegyzeteinek követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra