Veszélyes vizek, kritikus területek a cégvezetésben

2020-08-19

Három kritikus területet látok, amelyek igencsak veszélyesek a cégvezetésre. Tudni kell, hogy hol a határ, amikor nincs tovább, az ügyvezetőnek le kell mondania. Ha a tulajdonos egyben ügyvezető is – akkor neki magának kell önmérsékletet tanúsítania - önmaga védelmében.

A cégvezetésben vannak kritikus területek, amelyek adott esetben büntetőjogi értékelés alá eshetnek. Nevezhetjük ezeket büntetőjogi csekk-listáknak is, azaz olyan teendőknek, amelyek azt célozzák, hogy a cégvezető megvédje saját személyét a büntetőjogi következményektől. A cégvezetés konfliktusos tevékenység – ha eltérő a cégtulajdonos és az ügyvezető személye, akkor ez utóbbinak nagyon kell vigyáznia arra, hogy ellent tudjon mondani a cégtulajdonosnak, mert jellemzően onnan érkezik a nyomás, amely már veszélyes vizekre lökheti a cégvezetőt. Tudni kell, hogy hol a határ, amikor nincs tovább, az ügyvezetőnek le kell mondania. Ha a tulajdonos egyben ügyvezető is – akkor neki magának kell önmérsékletet tanúsítania - önmaga védelmében.

Három kritikus területet látok, amelyek igencsak veszélyesek a cégvezetésre, ezek:

1) a számvitel rendjének megszervezése,

2) az adó-elszámolások, támogatás igénylések,

3) a harmadik pedig a fizetésképtelenség jogi fennállása esetén a cég és a tulajdonosok közötti pénz és vagyonmozgások. Bank, hitelező, stb érdeksérelme. 

Ez a felsorolás szintén nem  teljeskörű, nem térek ki a szándékos csalásokra, az egyes speciális területekre, például a környezetvédelmi mulasztások, vagy az üzemi balesetek büntetőjogi következményeire – inkább csak az előbbiek szerint a gazdasági tevékenység tipikusan veszélyes terepeire.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/

Vissza

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

 
Jogi Segélyvonal Szolgáltatás

Cégeknek és magánszemélyeknek

Jogi tanácsadás telefonon és e-mailben munkajog, adózás, cégügyek, adatvédelem, ingatlanügyletek terén.

Állandóan hívható! Ára: 10.000,-Ft/hó

(átalánydíj korlátlan számú kérdéssel és válasszal)

Megrendelem
Adóellenőrzés

Irodám kiemelt szakterülete gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek adóellenőrzésbeni képviselete.

Tovább
Adóper

Specialitásom az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatára irányuló perekben az adózók képviselete, szemben az adóhatósággal.

Tovább
Adójogi tanácsadás

Az adókötelezettségekkel a tervezett ügylet előtt kell számolnunk - nem szerencsés, ha utólag szembesülünk velük. Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

Tovább
Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2021. Dr. Szabó Tibor