Veszélyes vizek, kritikus területek a cégvezetésben

Három kritikus területet látok, amelyek igencsak veszélyesek a cégvezetésre. Tudni kell, hogy hol a határ, amikor nincs tovább, az ügyvezetőnek le kell mondania. Ha a tulajdonos egyben ügyvezető is – akkor neki magának kell önmérsékletet tanúsítania - önmaga védelmében.


A cégvezetésben vannak kritikus területek, amelyek adott esetben büntetőjogi értékelés alá eshetnek. Nevezhetjük ezeket büntetőjogi csekk-listáknak is, azaz olyan teendőknek, amelyek azt célozzák, hogy a cégvezető megvédje saját személyét a büntetőjogi következményektől. A cégvezetés konfliktusos tevékenység – ha eltérő a cégtulajdonos és az ügyvezető személye, akkor ez utóbbinak nagyon kell vigyáznia arra, hogy ellent tudjon mondani a cégtulajdonosnak, mert jellemzően onnan érkezik a nyomás, amely már veszélyes vizekre lökheti a cégvezetőt. Tudni kell, hogy hol a határ, amikor nincs tovább, az ügyvezetőnek le kell mondania. Ha a tulajdonos egyben ügyvezető is – akkor neki magának kell önmérsékletet tanúsítania - önmaga védelmében.

Három kritikus területet látok, amelyek igencsak veszélyesek a cégvezetésre, ezek:

1) a számvitel rendjének megszervezése,

2) az adó-elszámolások, támogatás igénylések,

3) a harmadik pedig a fizetésképtelenség jogi fennállása esetén a cég és a tulajdonosok közötti pénz és vagyonmozgások. Bank, hitelező, stb érdeksérelme. 

Ez a felsorolás szintén nem  teljeskörű, nem térek ki a szándékos csalásokra, az egyes speciális területekre, például a környezetvédelmi mulasztások, vagy az üzemi balesetek büntetőjogi következményeire – inkább csak az előbbiek szerint a gazdasági tevékenység tipikusan veszélyes terepeire.

***

Adótippek a kata szigorítás kezeléséhez - Kata alternatívák 2021-től

E-könyvünkben bemutatjuk azokat az adózási módokat, megoldásokat amelyek alternatívaként szolgálhatnak az adott vállalkozás számára a megszigorított kata helyett. Szerző: Dr. Szabó Tibor ügyvéd,  kiadó: Adónet.hu, terjedelem: 53. oldal, ára: 6.350,-Ft. Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

Dr. Szabó Tibor ügyvéd követése a Facebookon: https://www.facebook.com/drszabotiborugyved/


Vissza az előző oldalra